Vatan Sevgisi

Vatan Sevgisi

10.02.2018 531

 

VATAN SEVGİSİ

 

 

 

 

 

Bir kimsenin doğup büyüdüğü; bir milletin hâkim olarak üzerinde yaşadığı, barındığı, gerekirse uğrunda canını vereceği toprağa vatan denir. Vatan, milleti meydana getiren değerlerin başında gelir. Vatan yalnızca doğup büyünülen, üzerinde yaşanılan toprak parçası değildir. Bir vatan, toprağının altında yatan şehitlerin kanlarıyla kutsaldır.

 

 

 

İnsanların içlerinde daha yaradılıştan vatan sevgisi bulunur. Vatanını seven, haysiyetli ve şahsiyetli insanların vatana bağlılıkları sebebiyle uğrunda her şeylerini seve seve feda edebilecekleri bazı kutsal değerleri vardır: Din, dil, şeref, namus, ırz gibi değerler bunların başında gelir. Vatanı korumak; dini, imanı, namusu korumak gibidir. Bu uğurda canlar feda edilir. Yani vatanı sevmek kadar korumak da önemlidir. Vatanını korumak ve saldıranlara karşı canla başla karşı koymak yüce dinimiz İslam'ın emirlerindendir. Peygamberimiz:

 

"Vatan sevgisi, imandandır." buyurmuştur.

 

 

 

Tarih boyunca milletler, üzerinde yaşadıkları vatan toprağı uğrunda kan akıtmışlardır. Şair bunu;

 

"Toprakları toprak yapan üstündeki kandır,

 

Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır." sözüyle ifade etmiştir. Bütün bunlar, ancak milletin varlığıyla mümkündür. Bir milletin var olabilmesi, bir devletin varlığına; devlet de vatanın mevcudiyetine bağlıdır. Vatan olmasa millet de, devlet de olmaz. Bunların muhafazası yine vatanı sevmekle mümkündür.

 

 

 

Her nimete sahip olan, iyi iklimi, bol suyu, zengin maden yataklarıyla dünyada eşi bulunmayan vatanımız Türkiye, onu yükseltecek hakikî vatanseverlere muhtaçtır. Ancak bu hakikî vatanseverler; el ele vererek, birbirlerini sayarak, koruyarak, durmadan çalışarak, 21. Yüzyılın bilim ve teknolojisine ulaşarak ve hatta onu da geçerek, bu kutsi vatanı lâyık olduğu dereceye ulaştırabilirler.

 

Güzel Türkiye'miz, atalarımızın canları, kanları ve yürekleri ve akıllarıyla kurdukları bu vatan parçamız bizler için huzurlu ve onurlu bir yaşama güvencesidir.