Sevgi ve Merhamet

Sevgi ve Merhamet

Sevgi Merhamet

10.02.2018 967

 

SEVGİ VE MERHAMET

 

Merhamet, başka bir canlının zayıflığı, çektiği acı, kendini koruyamayışı ve içine düştüğü zor durum karşısında kalbimizin eriyişi demektir. Ayrıca bunu hareketlerimizle göstermek, yani o canlıya yardım etmek, acısını gidermek de bu değeri ortaya çıkarıp uygulamamızla olur. Üstelik, bunu da kendimizi düşünmeden yapmamız gerektiğini üstüne basa basa belirtmeliyiz. Merhamet duyduğumuz canlıya, gereken yardımı vermeli ve yanlış bir şey yaptıysa da affetmeliyiz.
 
Başkasına yapılanın size yapılmış olduğunu anladığınız zaman; Büyük Hakikat'i de anlamışsın demektir. Böylece merhametin ne olduğunu da kavramış olacaksın. Merhamet, insanın hakiki dostudur. Merhamet, hem zekayı aydınlatır; hem kalbi ısıtır.
 
Kalbinizi sevgi ve merhamet ile doldurun. Kalp, merhamet ile dolu olandır. Merhamet, gerçek bir insanın işaretidir. İnsan, şefkatli bir kalbin asil niteliklerini geliştirmelidir. Sevgi ve merhamet kalpten yansımalıdır. Eğer böyle duyulara sahip değilse kişi şeytandan başka bir şey olmayacaktır. Merhamet dolu bir kalbe sahip insan ideal bir insandır. Merhametten yoksun olan kimseye insan denemez. Hakikati ve dürüstlüğü uyguladığınız takdirde, yaptığınız her işte başarılı olacaksınız. İşte bu nedenle hakikati konuş, dürüstlüğü uygula denir. Bir fakiri ve ihtiyaç içinde olan bir kimseyi gördüğünüz vakit kalbiniz erimelidir.
 
Birisini sıkıntı içinde görünce, ona karşı nazik olmaya ve göz yaşlarını silmeye çalışın. Bu tam bir merhametliliktir. Böyle merhamet duygusu dürüstlüktür, sevgidir. Sevgimizi yaydığımız takdirde bütün dünyayı mutlu edebiliriz. Bu nedenle, sevgiyi geliştirin. Fakir, hasta veya sıkıntı içinde bir insanla karşılaşınca, onlara elinizden gelen yardımı yapın. Bu gibi insanlara yardım elinizi uzattığınız takdirde, Allah da size sevgisini yağdıracaktır.
 
Yolda giderken herhangi bir insanı sıkıntı içinde veya incinmiş görürseniz, aldırmazlıktan gelmeyin. Çok acil bir işiniz dahi olsa önce onların yardımına koşun. Allah bize gereken gücü ve vakti verecektir.
 
Bazı çocuklar öksüz kalırlar. Onların ıstırabını azaltmaya çalışmalısınız. İşte bunu yaptığınız takdirde insan olarak doğuşunuz bir değer kazanmış olacaktır. Sıkıntı içinde gördüğünüz bir insana yardım etmeden uzaklaşmak insanlık dışı bir davranıştır. Bir başka gün siz de sıkıntı içinde olduğunuz vakit arkadaşlarınız da sizden uzaklaşacaklardır. Bundan böyle başkalarını sevmelisiniz ve onların sevgisini kazanmalısınız. Hayırseverlilik ve sevecenlik dürüstlüğün en önemli parçasıdır.
 
Aç insanları doyurmaktan daha yüce hayırseverlilik yoktur. Ebeveynlerimizden daha yüce insanlar  yoktur. Merhametli olmaktan daha yüce doğru davranış yoktur. İyi bir arkadaştan daha büyük bir kazanç yoktur. Öfkeden daha büyük bir düşman yoktur. Bu dünyada bugün arkadaş olan yarın düşman olabilir. Ama Merhamet'ten daha yüce bir arkadaş yoktur. Küçüğümüze merhamet etmeli, büyüğümüzün hakkını tanımalıyız.